Friday, February 25, 2011

Peru. Takanakuy – Batăi reale în cadru festiv

Share/Bookmark

Peru. Takanakuy – Batăi reale în cadru festiv (FOTO/VIDEO)

Putea fi oricare altă zi din an, dar se întâmplă fix de Craciun. O sărbătoare care pentru noi înseamnă căldură, regăsire şi pace le aduce oamenilor din provincia peruană Chumbivilcas, aproape de Cuzco, un prilej ideal de încăierare sângeroasă.

Takanakyu, care înseamnă "atunci când sângele fierbe" în limba Quechua, unul dintre cele mai vechi dialecte din Peru, este o sărbătoare anuală care le oferă oamenilor comunităţii posibilitatea de a-şi rezolva diferenţele personale după metoda veche, prin violenţă.



Festivalul anual, ce are loc în data de 25 decembrie, este o tradiţie indigenă derivată din onoarea familială, reputaţie şi din desconsiderarea sistemului judiciar. Takanakyu este privită de mulţi ca fiind unica metodă de rezolvare a problemelor, înainte de Anul Nou.



În ziua festivalului, participanţii (bărbaţi, femei şi copii) se adună într-un fel de "coridă", unde se angajează într-o bătaie fără menajamente, supervizaţi de autorităţile locale, ce au rolul de arbitri.



În general, bărbaţii se mulţumesc să îşi împartă pumni, dar încăierările dintre femei aduc adesea în ring spectacolul loviturilor de picioare. Cu toate acestea, destul de rar au loc răniri grave.



Există şi un minim set de reguli, care le interzice oponenţilor să se lovească atuncui când unul dintre ei este căzut la pământ. În cazul încălcării acestei reguli, rebelul riscă să fie pedepsit prin biciuire.



Totuşi, vechile duşmănii nu reprezintă unicul motiv pentru care oamenii se bat în cadrul festivalului Takanakuy. Unii dintre participanţi vor doar să îşi demonstreze curajul şi capacităţile de luptă, în timp ce alţii speră să obţină astfel respectul comunităţii sau mândria familiilor lor.



Takanakuy poate părea o manifestare sălbatică a violenţei, dar pentru oamenii din Chumbivilcas festivalul reprezintă o parte importantă a moştenirii lor culturale. Indiferent de problemele pe care le au de împărţit, luptătorii se îmbrăţişează înaintea meciului, fac schimb de lovituri, după care uită totul şi redevin prieteni. Este un mijloc simplu şi eficient de a elibera energia negativă, cred ei.

Sursa: Oddee/descopera.ro


Tuesday, February 22, 2011

滝行Part1



Share/Bookmark

Shugenja (Yamabushi) matsuri, Hasugesan, March 28 2009



Share/Bookmark

HISTORY OF THE NINJA - Part 1/3



Share

Shugendo



Share/Bookmark

Kangyo Winterpractices



Share/Bookmark

Yamabushi-Mondou (山伏問答)


HERE

Share/Bookmark

"Magical Japanese Yamabushi ascetics" Interview



Share/Bookmark

Yamabushi Dojo Doku



Share

Monday, February 21, 2011

Chen Xiao Wang Applications



Share